Raja(pinna)t auki!

Tiesitkö, että Helsingin kaupungin alaisista virastoista on paikannettu 595 eri tietojärjestelmää? Tai että Suomen terveydenhuollossa niitä on käytössä arviolta 4000 kappaletta?

Järjestelmien sekamelskassa ei ole ihme, jos ajanmukaisin tieto hukkuu matkalle. Kun ohjelmistot eivät pelaa yhteen, joudutaan turvautumaan postiin: esimerkiksi HUS:n sairaaloissa potilastietoja liikutellaan osin paperikansioissa.

Minusta tämä on pöyristyttävää.

Jotain pitäisi tehdä, ja tutustuttuani avoimiin tietojärjestelmiin huomaan, että niistä olisi apua moneen pulmaan. Kuin taikasauvan iskusta mikään ei muutu, mutta esimerkiksi sovellusten avoimet rajapinnat lisäisivät järjestelmien yhteensopivuutta. Julkisessa tietohallinnossa avoimuuden pitäisikin olla oletusarvo, nykyinen osallisuuteen pohjautuva käsitys demokratiasta oikeastaan vaatii sitä.

Itse asiassa avoimet tietojärjestelmät ovat jo täällä, vaikka me tavalliset käyttäjät emme sitä suoraan huomaakaan. Enemmistö maailmalla käytetyistä palvelimista pyörii hyvin pitkälti Linuxin päällä, mikä on vahva osoitus siitä, että avoimuus on synonyymi luotettavuudelle.

Voivatko avoimien standardien ohjelmat taata myös kansallisen tietoturvallisuuden? Entä onko Googlen ohjelmistoille varteenotettavia vaihtoehtoja? Ja miten ihmeessä Viro ajoi Suomen ohi tietoteknisessä osaamisessa? Otso Kivekäs, Otto Kekäläinen ja Jyrki Kasvi vastaavat tässä teemanumerossa näihin kysymyksiin.

Pyrimme myös selventämään näitä alan termejä. Siksi kuukauden kuvamme hahmottaa, mitä eroa on esimerkiksi avoimella tiedolla ja rajapinnalla.

Tätäkin Tuumaa on tehty avoimeen lähdekoodiin pohjautuvaa LibreOfficea käyttäen. Sen sijaan en ole valmis vaihtamaan Facebookia ja Twitteriä Diasporaan – ainakaan vielä.

Antti Möller on viestintäasiantuntija ja vihreä varavaltuutettu Helsingistä. Hän toimi ajatuspaja Vision koordinaattorina ja Vihreän Tuuman päätoimittajana vuodesta 2012 tammikuuhun 2014. Möller on valmistunut Helsingin yliopiston historian laitokselta ja toimii myös freelancer-toimittajana.